TIPS & FAQ

Voor ontspannen en goed voorbereide studiosessies geven we graag wat tips. De bedoeling is om het maximale resultaat uit uw studiotijd te halen.

TIPS VOOR OPNAMES

Repeteer alles heel grondig, zorg ervoor dat je de nummers van A tot Z kent (geldt ook voor de zingende medemens).
Herhaal het bovenstaande nog eens voor de zekerheid.
Leg op voorhand het tempo van de nummers vast en repeteer indien mogelijk met click, zo kan je veel tijd besparen.
Bezorg ons een afdruk van je teksten / structuur, op die manier kunnen wij perfect volgen en inpikken waar nodig.
Zorg ervoor dat je instrumenten perfect in orde zijn en niet ronken, piepen,… Drumvellen en gitaarsnaren best niet te kort voor de opnamesessies vernieuwen, omdat deze nog enkele dagen sneller “ontstemmen”.
Het is beter om drie nummers goed op te nemen en te mixen dan zes slecht.
Rust op voorhand voldoende uit, studiodagen zijn zowel fysiek als mentaal vermoeiend.
Geef ons voldoende ruimte om alles op te stellen en af te regelen, we hebben zetels en lekkere koffie in onze ontspanningsruimte.
Breng een paar referentie-cd’s mee die ons een beeld geven van welke richting jullie uit willen qua sound.
Zet je GSM volledig uit tijdens de opnames of laat hem in de ontspanningsruimte.
Gedraag je niet anders tijdens het inspelen omdat het “voor echt” is. De beste takes zijn takes met karakter.
Spreek op voorhand met je band goed af waar je naartoe wil, eindeloze discussies tijdens de opnames werken negatief op de sfeer, creativiteit en productiviteit.
Alles begint bij de bron, een wankel ingespeelde gitaarlijn op een slechte versterker zal niemand omver blazen, ook niet na de mix.
De beste gitaarversterkers voor studiowerk zijn daarom niet de grootste.
Wij maken een wel afgewogen balans in functie van het nummer tijdens het mixen.
Stel iemand van de band met goede oren/smaak aan als verantwoordelijke van de band tijdens het mixen. Dat is duidelijker voor ons.
Spring op voorhand eens vrijblijvend binnen voor een pint/koffie, zo kunnen we alles in detail overlopen en besparen we tijd bij de opnames.

KUNNEN WE OOK LIVE IN DE STUDIO OPNEMEN, ALLEMAAL SAMEN INSPELEN IN DEZELFDE RUIMTE?

Dat kan. Hou er wel rekening mee dat je op die manier minder editmogelijkheden hebt omwille van de overspraak van instrumenten (alhoewel dit ook zijn charme en sound kan hebben). Wanneer er iemand een fout speelt, moet iedereen dus meestal alles opnieuw samen inspelen. Een alternatief: sommige instrumenten kunnen ook vanuit de controlekamer ingespeeld worden, jullie kunnen elkaar zien (venster) en horen (koptelefoons). Op deze manier hebben we de signalen apart. De keuze is aan jullie!

MOGEN WE EIGEN DRANK EN ETEN MEEBRENGEN TIJDENS DE STUDIOTIJD?

Natuurlijk, maar jullie kunnen ook bij ons gekoelde of warme dranken aankopen.

MOET ONZE DRUMMER OP CLICK KUNNEN SPELEN?

Dat is heel handig en scheelt ook veel werk bij het editen en mixen aangezien alles dan op grid zit. Takes opnieuw inspelen gaat dan ook veel vlotter en spaart de band studiotijd. Zorg er ook voor dat de BPM’s op voorhand goed afgesproken zijn. Eventuele tempowisselingen binnen een nummer kunnen we snel programmeren maar tempotracks mogen natuurlijk ook aangeleverd worden. Uiteraard zijn er bands die omwille van heel uiteenlopende redenen liever niet op click wensen te spelen. Ook dat is geen probleem: wij passen ons aan de klant aan.

IK SPEEL NIET IN EEN BAND, MAAR ZING WEL GRAAG, KAN IK BIJ JULLIE ZANG OPNEMEN OP MIJN EIGEN MP3’S?

Uiteraard, je brengt wel beter wav i.p.v. mp3 bestanden mee naar onze studio. Bij mp3’s verlies je nogal wat kwaliteit door de compressie.

WAT IS EEN PILOOTOPNAME?

Een piloot is een opname die alle bandleden samen inspelen en waar we nadien enkel de drums van bewaren (als die goed zijn ingespeeld). Alle andere instrumenten worden nadien apart opgenomen. De pilootopnames zijn dus eigenlijk guidelines voor de muzikanten die nadien (her)inspelen. Je kan je pilootopname ook zelf op voorhand thuis maken met eenvoudige opnamesoftware. Dat spaart ook weer studiotijd en op die manier moet je niet alle muzikanten op hetzelfde moment in de studio hebben.

KUNNEN JULLIE EEN PRODUCER/STUDIOMUZIKANTEN REGELEN VOOR ONS?

Geen probleem, we hebben voor diverse genres goede producers en muzikanten waar we regelmatig mee samenwerken. We kennen genoeg goede muzikanten die dit doen aan een betaalbaar tarief. Een alternatief voor een studiomuzikant is het programmeren van de extra partijen.

WE HEBBEN MET ONZE BAND ALLES ZELF OPGENOMEN IN ONZE REPETITIERUIMTE, KUNNEN JULLIE DIT AFMIXEN?

Dat is mogelijk, neem contact op om verdere afspraken te maken i.v.m. de correcte overdracht van jullie bestanden.

HOEVEEL KOST HET EXACT OM ÉÉN NUMMER / EEN DEMO / EEN FULL CD OP TE NEMEN?

Dat is moeilijk te zeggen omdat dat afhangt van verschillende factoren zoals de bezetting van de band, de (studio)ervaring, de voorbereiding, het genre,… We kunnen dit vrij goed inschatten na een vrijblijvende babbel met de band. Kom dus gerust eens langs, zo kan je meteen ook de locatie en mogelijkheden bekijken.

WAAROM IS ER GEEN MENGPANEEL MEER AANWEZIG IN DE STUDIO?

We hebben onze mengtafel verkocht om de kwaliteit en snelheid van onze studio gevoelig te kunnen verhogen. We hebben verschillende hi-end voorversterkers en converters, wat ons meer mogelijkheden geeft, een digitale latency-vrije routing voor de monitoring van de hoofdtelefoons, state-of-the-art plug-ins, …

WERKEN JULLIE ANALOOG?

We werken met een gezond evenwicht tussen analoog en digitaal om jullie opname de kwaliteit te geven die ze verdient. Best of both worlds dus.

HOE REGELEN WE DE BETALING?

De opnames zijn pas eigendom van de band na volledige betaling van het bedrag. Betaling: 50% van de geschatte studiotijd bij boeking, resterend bedrag bij afhaling van de opnames. Opnames worden niet volledig afgeleverd zolang de betaling niet volledig voldaan is.

KUNNEN WE EEN APARTE KOPTELEFOONMIX KRIJGEN ALS WE MET VERSCHILLENDE MUZIKANTEN SAMEN OPNEMEN?

Dat spreekt voor zich! Je kiest zelf wie of wat je hoort en hoe luid.

KUNNEN WE DE DAG VOOR DE OPNAMES AL OPSTELLEN/SOUNDCHECKEN?

Ja, na overleg en op voorwaarde dat onze ruimtes niet bezet zijn.

EN WAT MET ONZE FILES NADIEN?

We vragen aan onze klanten om een lege externe HD mee te brengen zodat we vlot een extra back-up kunnen nemen na de werkdag. De klant is zelf verantwoordelijk voor zijn bestanden, dit vanaf één maand na factuurdatum van het project in kwestie.

EN GOEDE AFSPRAKEN MAKEN GOEDE VRIENDEN…

 

+32 497 19 43 40

©2019 by Studio 508.